Sağlıklı bir tartışma, kavgaya dönüşmeyen bir tartışmadır. Tartışmasız bir ilişkinin çok sağlıklı olduğu söylenemez. Bu, iki ayrı birey tamamen aynı şeyi düşündüğünde olur ki bu pek olası değildir. Sorunlar göz ardı edildiğinde ve tartışılmadan bırakıldığında, kaçınılmaz olarak sonunda büyük bir patlama olur. Çiftler tartışma ve kavga arasındaki çizgiyi bilmeli ve tartışmalar kavgayla bitmemelidir. Tavırlarınızla tartışabilirseniz, mutlu bir evlilik, mutlu bir ilişki uzun yıllar sürecek, ilişkiyi canlı tutacak ve yeni heyecanlara hazır olacaksınız. Aşk, birbirinize benzediğiniz için ya da zıt kutuplarda olduğunuz için birbirinizi tamamlama sanatıdır. Bu da tartışma yoluyla gelişecek ve olgunlaşacaktır. Tartışmayı bildiğimiz sürece. Peki, sağlıklı tartışmanın formülü var mıdır?
Sağlıklı Tartışma Kuralları
Kıyaslama Yapmayın
Bir tartışma sırasında eşinizi başkalarıyla karşılaştırmak, kıyaslamak ya da etiketlemek, partnerinizin sizi etkili bir şekilde dinlemesini ve kendini savunma ihtiyacı hissetmesini engelleyebilir. Hiç kimse başkalarıyla kıyaslanmak istemez.
Davranışlara Odaklanın
Partnerinizi veya ilişkinizi değil, davranışlarını eleştirmelisiniz. “Bunu yaparsan devam edemem” veya “nasıl böyle düşünürsün” gibi eleştirilerden kaçınılmalıdır.
Genelleme Yapmayın
Tartışma sırasında genellemelerden kaçınılmalı ve güncel konuya odaklanılmalıdır. Partnerinize her zaman sorumsuz olduğunu söylemek, eldeki sorunu çözmez. Bunun yerine, sorunu şiddetlendirir.
İletişiminizi Bozacak Davranışlardan Uzak Durun
Gözyaşlarını silah olarak kullanmak, ilişkiyi bitirmekle tehdit etmek gibi iletişim hattını kapatan davranışlardan kaçınmalısınız. Her tartışmada ayrılık tehdidi yakınlığı engeller. Aynı zamanda ifadenizin ciddiyetini de azaltır.
İletişim Dilinizi Doğru Kullanın
Tartışma boyunca doğru iletişim dilini kullanmaya özen göstermelisiniz. Aslında bu kurallar sadece partneriniz için değil, iletişim kurduğunuz herkes için geçerlidir. Sevdiğimiz insanlara yüklenmek ve sinirimizi onlardan çıkartmak her zaman en kolayıdır, çünkü nazımızı çekerler. Ancak bu davranışlarınızı sergileyeceğiniz ilk insan sevdikleriniz olmamalıdır.
Çözüme Odaklanın
Tartışma sırasında tamamen çözüm odaklı olmalı ve haklı olma ihtiyacı veya partnerinizin hatalarını bildirme gibi ego tuzaklarından kurtulmalısınız. Unutmayın, konuşmanın amacı tavsiye veya sınırlama önermek değil, ilişkiyi daha barışçıl bir noktaya taşımaktır.
Karşınızdaki İnsanın Sevdiğiniz Biri Olduğunu Unutmayın
Evet, kızabilirsiniz ya da üzülebilirsiniz ama unutmamanız gereken şey, karşınızdaki kişinin rakibiniz değil, sevdiğiniz kişi, hayat arkadaşınız olmasıdır. Şu anda ona kızgın olabilirsiniz, ancak birçok yönden o, hayran olduğunuz, sevdiğiniz ve eşiniz olarak gördüğünüz biri olduğunu unutmayın.