Takıntı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Birçok birey, yaşamının hemen her döneminde birtakım olaylar ve durumlar karşısında tepkisini kaygı ve endişeyle gösterebilir. Ancak aynı tepkiler devamlı tekrarlandığında takıntı halini alarak hayatınızı kısıtlayabilir. Yastıkların şekli, çerçevenin yönü, eşyalarınızın rengi veya fişlerin kontrolü… Gündelik yaşantımızda bir çoğumuzun önem vermiş olduğu ve diğer kişilere göre daha fazla dikkat ettiği noktalar vardır. Peki ara sıra başa çıkmakta zorlandığımız takıntı ile nasıl mücadele edilir? Takıntılardan kurtulmak mümkün müdür? 

Takıntılardan Kurtulmak Mümkün?

Takıntı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Kontrol edemediğiniz davranış ve eylemlerinizden kurtulmak istiyorsunuz, lakin bir ömür boyu size eşlik edeceklerinden endişeleniyorsanız yanılıyorsunuz. Zira takıntılarınızdan kurtulmak için biraz zamana ve kendinize güvenmeye ihtiyacınız var.

Takıntılarınızın bilincindeyseniz ve bu takıntıların hayatınıza zarar vermesini istemiyorsanız, yapmanız gereken şey bu durumu değiştirebileceğinize dair kendinize inanmak olacaktır. Bu amaçla atacağınız adımlar ile gün sonunda bu süreci son derece başarılı bir biçimde atlattığınızı görecek ve yaşamakta olduğunuz zor günlerin meyvelerini tek tek toplayabileceksiniz.

Takıntılarınızı Kabul Edin

Takıntılarınızı görmezden gelmek yerine kabullenmek ve onları aşmak için çalışmak, onları ortadan kaldırmanın ilk ve en önemli adımıdır. Çünkü düşüncelerinizi ve eylemlerinizi anlamak daha fazla çözüm bulmanıza yardımcı olacaktır.

Takıntılarınızı Listeleyin

Yazdıkça sorunları anlamanız kolaylaşır ve daha çabuk çözümler bulursunuz. Sorunlarınızı görmeye başlarsanız, onlarla daha kolay savaşırsınız.

Doğru Zamanı Beklemeyin

Takıntılarınızdan kurtulmak için doğru zamanı beklemek yapacağınız en büyük hatalardan bir tanesi olacaktır. Çünkü buna yönelik ilk adımınız en doğru zamandır. Bu noktada yapmanız gereken tek şey attığınız adımlarda süreklilik kazandırmak olacaktır.

Spor Yapın

Beden kontrolünü ne kadar çok elinize alırsanız, zihin kontrolünüzü de o derece kolaylaşacaktır. Spor yaparken salgılayacağınız mutluluk hormonu sayesinde dış etkenlerin yarattığı takıntılı ruh hali ile çok daha kolay bir şekilde başa çıkabilirsiniz.

Umutsuzluğa Kapılmayın

Durum ne olursa olsun umutsuzluk, içinde bulunduğunuz tüm süreçleri yok ederek bir adım geriye gitmenize neden olur. Daima bunun farkında olun ve takıntınızın sonsuza kadar sürmeyeceğini kesin olarak inanın; umutsuzluğun sizi engellemesine izin vermeyin.

Bir Uzman Desteğine Başvurun

Takıntıların tümünü bir hastalık olarak değerlendirmek doğru değildir. Bu anlamda takıntılarınızın diğer yöntemleri uyguladığınızda azalmadığını, gün geçtikçe arttığını görüyorsanız, obsesif-kompulsif bozukluk ya da farklı bir anksiyete bozukluğu olabilir. Takıntınızın hayatınızı mahvetmemesi, sosyal ve özel hayatta kurduğunuz ilişkileri etkilememesi için profesyonel destek alabilirsiniz.

Exit mobile version