TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Egeli öğrenci ve akademisyenlerle bir araya geldi

Ege Üniversitesi TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal’ı ağırladı

 

*Ege Üniversitesine konuk olan Prof. Dr. Hasan Mandal “Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı”na katıldı. Öğrenci ve akademisyenlerle bir araya gelerek akademik birimleri ziyaret eden Prof. Dr. Hasan Mandal, ardından “Ar-Ge ve Yenilik Ekosistemimizde Durum Değerlendirmesi; TÜBİTAK Odaklı Gelişmeler” konulu konferans verdi.

 

* Ege Üniversitesinde son beş yılda tarihi başarılara imza attıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak “Yeni dönemimizde elde ettiğimiz başarıları sürdürülebilir kılmak; dijitalleşme ve uluslararasılaşma hedeflerimiz doğrultusunda yeni başarılara imza atmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

 

* Ege Üniversitesinin TÜBİTAK nezdinde başarılı bir kurum olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mandal, “Ege Üniversitesi tarafından son 5 yılda çeşitli destek programlarına toplam 2 bin 4 başvuru yapılmış olup 286 proje yaklaşık 2022 sabit fiyatları ile 146,6 Milyon TL bütçe ile desteklendi” dedi.

 

Ege Üniversitesine konuk olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ege Üniversitesi ve TÜBA iş birliğinde düzenlenen “Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı”na katılarak bir sunum yaptı. Sunumun ardından, Ege Üniversitesinin çeşitli akademik birimlerini gezerek, birim sorumlularından yürütülen eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Prof. Dr. Mandal,  EÜ Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezinde (AROM)  Egeli genç araştırmacılarla bir araya gelerek sorularını cevapladı. Prof. Dr. Mandal, “Ege Üniversitesinin bilimsel araştırmayı destekleyen üniversite yapısını aşarak, araştırmayı yöneten üniversite yapısına ulaştığını görüyorum” diye konuştu. Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezini (TOTEM) ziyaret ederek yürütülen projelerin detaylarını dinleyen Prof. Dr. Mandal ayrıca  yakında açılışı gerçekleştirilecek olan Ege Derin Teknoloji Fabrikası hakkında bilgi aldı. 

 

Prof. Dr. Hasan Mandal programının devamında “Ar-Ge ve Yenilik Ekosistemimizde Durum Değerlendirmesi; TÜBİTAK Odaklı Gelişmeler” konulu konferans verdi. EÜ Mühendislik Fakültesi Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

 

Ege Üniversitesi ailesini selamlayarak sunumuna başlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bir kez daha Ege Üniversitesinde olmaktan dolayı gururluyum. Rektör hocamıza ev sahipliği, nezaketi ve bu süreçteki kurumsal anlamda arzu ettiğimiz ilerleyişi kaydettiği için teşekkür ediyorum. Bu bir ekip işi. Bu ekibin içinde hocalarımız, çalışanlarımız ve öğrencilerimiz var. Öğrencilerimize de bu süreçteki emek ve katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.

 

Dünya Ekonomik Forumu Küresel Risk Raporu 2022 bulgularını paylaşan Prof. Dr. Mandal, “Ekonomik, toplumsal, çevresel ve teknolojik olarak sınıflandırılmış küresel risklerde her dönemde iklim değişikliğine dayalı aşırı olaylar ve iklim krizi karşısında yetersizlik ön plana çıkmaktadır. En büyük riskler; iklim krizi, sosyal sorunlar, artan  bulaşıcı hastalıklar ve siber riskler gibi riskler olup kısa, orta ve uzun vadeli çözümler gereklidir” diye konuştu.

 

Sanayi 5.0 kavramı üzerinde duran Prof. Dr. Mandal, “ Sanayinin insan-odaklı, sürdürülebilir ve esnek bir yaklaşımla dijital dönüşümün sağlanması için  Ar-Ge ve yenilik tabanlı çözümler kritik öneme sahiptir. Küresel krizler; pandemi, iklim değişikliği, hammadde sıkıntısı, değer zincirlerinin sekteye uğraması, savaşlar, ekonomik krizler gibi etkenler, tüm dünyada sistemleri sürdürülebilir, dirençli ve kapsayıcı olmaya zorluyor. Dünya ‘Yeşil-Dijital İkili Dönüşüm’ün eşiğinde ve bu dönüşümde Ar-Ge ve yenilik hayati bir rol üstleniyor. Üniversite, sanayi, kamu ve toplum inovasyon sisteminin dört temel bileşenidir. Aralarında, tek yönlü itme-çekme ilişkisi de dahil, daha  çok katmanlı, dinamik, çift yönlü etkileşimlerle küresel güçlüklere çözüm üretilebilir. Sürdürülebilir kalkınma için karmaşık sistemlerde dönüşüm gerekli olup bu dönüşümün itici gücü olarak Ar-Ge ve yenilik ekosistemi için stratejik yaklaşımlar ve etki odaklı süreç yönetimi şarttır” dedi.

 

“Ege Üniversitesi başarılarıyla öne çıkıyor”

Ege Üniversitesinin TÜBİTAK nezdinde başarılı bir kurum olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mandal, “Ege Üniversitesi tarafından son 5 yılda çeşitli destek programlarına toplam 2 bin 4 başvuru yapılmış olup 286 proje yaklaşık 2022 sabit fiyatları ile 146,6 Milyon TL bütçe ile desteklendi. Ayrıca Ege Üniversitesi ARGEFAR öncülüğünde Ülkemizde ve dünyada halk sağlığını tehdit eden HPV ve influenza virüsünün yarattığı hastalıkların tedavisi ve bu hastalıklardan korunmasına yönelik aşı ve ilaç formülasyonları ve tanı kitleri geliştirilecek. Proje tabanlı araştırma heyecanının ve proje yapma çalışmalarının yaygınlaşmasına önemli katkı sağlayan STAR Programında, Ege Üniversitesinden 210 bursiyer destekliyoruz. En güncel STAR çağrımızda bursiyerlerimizin dahil olduğu Ege Üniversitesi projelerin içerisinde deprem çalışmaları, aşı ve ilaç geliştirme, medikal cihazlar, astrofizik ve doğa dostu malzemeler de ele alınıyor. Üniversite öğrencileri araştırma projeleri ve sanayiye yönelik araştırma projeleri kapsamında Ege Üniversitesinden öğrencilerimiz 486 proje ile katkı sundular. Toplam 9 farklı yarışma alanı ve 66 tematik alanı bulunan 2242 Programı ile üniversitelerimizde araştırma ve proje kültürünün geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Ege Üniversitesi 2019-2022 yılları arasında 79 farklı proje ile başvuru yaptı. 6 proje ödül aldı. Ayrıca bilindiği gibi Ege Üniversitesi  ‘Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite’  ödülünü alan ilk ve tek üniversite oldu. Ege Üniversitesi araştırmacıları son beş yılda 35 farklı İkili-Çoklu İşbirliği Projelerinde ‘birlikte geliştirme ve birlikte başarma’ yaklaşımıyla güçlüklere odaklanarak çıktı ve etki odaklı çalışmalar gerçekleştiriyor. Ayrıca, ‘Ufuk Avrupa En Başarılı Türk Araştırma Kuruluşları’ listesinde onuncu sırada yer alıyor. Bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları genelinde Ege Üniversitesi girişimci ve yenilikçi üniversite olarak öne çıkıyor” dedi.

 

Prof. Dr. Mandal sunumunda TÜBİTAK proje çağrıları, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, burs programları, BIGG gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.

 

Konuşmasının başında törene katılanları selamlayan Rektör Prof. Dr. Budak, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliğinin Başkanlığına seçilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

 

Rektör Prof. Dr. Budak,  “Bildiğiniz gibi 21. yüzyılın değişen dinamikleri ile birlikte yükseköğretim kurumlarının üstlendikleri işlevler; yeni stratejiler ve iş birlikleri çerçevesinde ciddi bir dönüşüme uğramıştır. Küresel rekabetin yoğun olarak yaşandığı günümüzde ülkelerin; bu rekabetin gerisinde kalmamak için ARGE çalışmalarına ağırlık vererek, inovasyon sistemlerini çağın gereklerine uygun olarak revize etmeleri gerekmektedir. Bizler, Ege Üniversitesi olarak eğitim-öğretim ve AR-GE alanlarında yürüttüğümüz çalışmalarda; Devletimizin 11. Kalkınma Planını, Ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini, ilgili Bakanlıklarımızın ve özellikle TÜBİTAK’ın ar-ge politikalarını benimseyip buna göre pozisyon alıyoruz” diye konuştu.

 

Başarı dolu 5 yıl

Ege Üniversitesinde son beş yılda tarihi başarılara imza attıklarını ifade eden Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak iç ve dış paydaşlarımız; özel sektör-sanayi iş birliklerimiz doğrultusunda yürüttüğümüz disiplinli çalışmalar neticesinde beş yıllık tam akreditasyonu alan ilk devlet üniversitesi olduk. Bunun yanı sıra en önemli hedeflerimizden birini gerçekleştirerek Araştırma Üniversitesi unvanını aldık. Öğrenci odaklı uygulamalarımızla üniversite gençliğinin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite ödülünü Sayın Cumhurbaşkanımızdan aldık.  Yeni dönemimizde elde ettiğimiz başarıları sürdürülebilir kılmak; Dijitalleşme ve uluslararasılaşma hedeflerimiz doğrultusunda yeni başarılara imza atmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. TÜBİTAK nezdinde son 4 yılda ARDEB proje başvuru sayısında 2 bin 83 proje ile Türkiye birincisi, ARDEB desteklenen proje sayısında 325 proje ile Türkiye ikincisi, ARDEB projelerine verilen destek miktarında 180 milyon TL ile Türkiye üçüncüsü olarak yer almaktayız.  ARDEB projelerinde 2021 yılında Ege bölgesinde destek alan 17 üniversite arasında birinci sırada yer almaktayız. Son 4 yıldaki ARDEB proje destek oranı açısından ise üniversitemiz Türkiye ortalamasının üzerinde yer almaktadır” dedi.

 

Öğrenci odaklı bir üniversite olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Budak, “Tam akredite bir araştırma üniversitesi olmanın bilinciyle, öğrencilerimizi proje yapmaya teşvik etmek ve proje yapan öğrencilerimizi desteklemek için Türkiye’de bir ilk olan Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi (AROM) ve Proje Etkinlik Merkezimizi hizmete açtık. Merkezimizde öğrencilerimizin, hocalarının danışmanlığında ulusal ve uluslararası Ar-Ge festivallerine hazırlık yapmalarını amaçladık. Tüm bu faaliyetleri, Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezimizin koordine etmesini sağladık. Öğrencilerimize verdiğimiz desteklerin meyvelerini de TÜBİTAK nezdinde almaya başladık. 2209/A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında yaptığımız 264 başvurunun 209’u kabul gördü ve en çok projesi kabul gören Türkiye’deki üçüncü üniversite olduk. 2209/B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında ise 37 başvurumuzdan 27’si desteklenmeye uygun bulunurken bu programda da Türkiye ikincisi olarak önemli bir başarıya imza attık” diye konuştu.

 

Konferans sonunda TÜBİTAK tarafından açılan “2209A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” ve “2209B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı” kapsamında projesi kabul gören öğrencilere “Teşekkür Belgesi” verildi. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version