Türkiye’deki Yarımadalar

Türkiye'deki Yarımadalar

Ege kıyılarından itibaren Akdeniz’in bir bölümüne kadar girintili çıkıntılı bir coğrafi yapıya sahip olması sebebiyle Türkiye, yarımadalar bakımından da oldukça zengin bir ülke.

Sadece tek bir tarafında anakaraya bağlı, diğer üç yanı denizle çevrili kara parçası manasına gelen yarımada, aynı zamanda bolca güzel plaj, tertemiz berrak ve büyük ihtimalle de bakir koylar manasına geliyor. Türkiye’nin özellikle de Güney Ege kısmında bulunan yarımadalar, uzun yıllardır son derece popüler ve sevilen sayfiye yerlerine dönüşmüş durumda. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist bu yarımadalara seyahat ediyor, geziyor görüyor keşfediyor ve doyasıya tadını çıkarıyor. Türkiye’de bulunan tüm yarımadaların listesine kısa açıklamaları ile birlikte şöyle bir göz atalım istedik;

Türkiye’deki Yarımadalar Tam Listesi

Datça Yarımadası

Ege bölgesinde bulunan Muğla ilinin 13 ilçesinden biri ve şehrin en uç noktasında bulunan, sakinliği ile olduğu kadar tertemiz plajları, cam gibi suları ile ünlü Datça yarımadası, aslında son derece engebeli ve dağlık bir arazi yapısına sahip olmasına rağmen, bu coğrafi oluşumunun ortasında bulunan büyüklü küçüklü tam 52 tane koyu ve bükleri ile özellikle sakin bir yerde dinlenmek isteyen tatilcilerin gözdesi olmaya devam ediyor.
Boğazına düşkün seyahat severler için yeme içme ve restaurant alternatiflerinin de bolca olduğu Datça yarımadası, Eski Datça, Knidos Antik Kenti, Kumluk Plajı, Bencik Koyu, Apollon Tapınağı, Palamutbükü, Hayıtbükü gibi bölgeleri ve önemli yerleri ile gezmeye ve görmeye doyamayacağınız bir yarımada. Datça’da Gezilecek Yerler yazısından, bu güzel bölgenin keşfedilecek tüm diğer yerleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Deveboynu Yarımadası

Deveboynu yarımadası aslında Datça’nın bir uzantısıdır. O yüzden başlı başına bir yarımada olarak değerlendirmek yerine, Datça’nın son bulduğu nokta olarak Deveboynu Burnu olarak adlandırmak daha doğru olabilir.

Sarmısaklı Yarımadası

Sarmısaklı ya da Sarımsaklı yarımadası olarak geçen bölge teknik olarak Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. 22 tane birbirinden güzel ve özel plaja sahip Sarımsaklı yarımadası, Ayvalık merkezden farklı olarak, nispeten daha genç bir nüfusa hitap eder. Denizi tertemiz ve son derece berrak ve sakin olmakla birlikte, çocuklu tatiller için, soğuk suları sebebiyle uygun değildir. Sadece çocuklar değil tabi, soğuk denizlerde yüzmeyi sevmeyen kimsenin, Sarmısaklı sularından hoşlanması pek olası değil.

Gelibolu Yarımadası

Gelibolu yarımadası, Çanakkale’nin diğer bölgelerinden farklı olarak, sadece deniz tatili turizmcilerine değil, aynı zamanda tarih ve kültür turizmi yapmak isteyen seyahat severlere de aynı anda hitap eden bir bölge. Aynı zamanda Anzak bölgesi olan Gelibolu yarımadasında çok sayıda şehitlik, anıt mezar gibi ziyaret edilecek noktanın yanı sıra tarihi milli parkı, Gelibolu kalesi, Hallacı Mansur Türbesi, Namazgah gibi yerleri ve Saros körfezinin tadını çıkarabileceğiniz Hamzabey plajına da ev sahipliği yapan berrak sulara sahip bir yarımadadır.

Çatalca Yarımadası

İstanbul’un batı sınırında yer alan, yazın nüfusu artmasına  ve İstanbul’un en büyük yüzölçümlü ilçesi olmasına rağmen yerleşik nüfus açısından neredeyse en tenha ilçesi olan Çatalca, aslında bir yarımada. Çatalca yarımadasının çevresini saran deniz, Ege denizleri gibi mükemmel güzellikte bir deniz olmasa da yine de İstanbul’un sularının kirliliği göz önünde bulundurulunca, oldukça temiz ve girilebilir sulara sahip.  Mübadele müzesi, Subaşı Tabiat Parkı gibi özel ve güzel yerlerinin haricinde Çatalca yarımadası, piknik, mangal keyfi, kahvaltı gibi aktiviteler için İstanbul’dan günübirlik gezi yapmak isteyenlerin uğrak mekanı..

Aydınbey Yarımadası

Eski adı “Paulo Petriocene” olan yarımadada Pier ve Paul isimli havariler için yapılmış bir manastır ve bir de kilise vardı.

Eski adı Mavronisi olan ve halk arasında Pavli Adası olarak bilinen ada Pavli Burnu’nun yakınında yer alır. Günümüzde “Aydınbey Yarımadası” olarak da bilinir.

Ada, Bizans döneminde aristokratların oldukça ilgi gösterdikleri bir yazlık dinlenme yeriydi. Yakın zamana kadar Pendik halkının yaz aylarında çokça rağbet ettikleri bir piknik yeridir. Daha sonra burası denizin doldurulmasıyla sahille birleştirilerek Pendik Tersanesi’ni koruyan bir mendireğe dönüştürüldü.

Biga Yarımadası

Anadolu’nun kuzeybatısında bulunan  devasa boyutlardaki yarımada, hakkettiği değeri görememiş ve popülerleşememiş bir bölgedir. Biga yarımadasının yerleşik nüfusu da son derece düşüktür. Çanakkale boğazının güneyinde Gelibolu yarımadası bulunurken, hemen kuzeyinde de Biga bulunur

Bozburun Yarımadası

Datça’nın bir parçası sanılsa da aslında tamamen bağımsız ve Marmaris ilçesine bağlı bir yarımada olan Bozburun da son yıllarda gittikçe popülerleşen yarımadalardan. Dağlık ve çorak yapısı sebebiyle, herkes tarafından tercih edilememesi, daha az insan eli değmesi, daha az insan eli değmiş olması ise yarımadanın daha bakir kalmış olması manasına geldiği için, koyları açısından son derece sakin ve kafa dinlemelik, masmavi ve turkuaz karışık suları ile cennet kopma bir ada parçasıdır.

Boztepe Yarımadası

Boztepe Burnu ya da Boztepe yarımadası olarak geçen bölge ise Karadeniz’in Sinop iline bağlıdır. Sinop’un azgın sularından az da olsa nasibini alan yarımadanın suları, nispeten daha sakin olsa da, eninde sonunda Karadeniz olduğu unutulmamalıdır.

Çukurbağ Yarımadası

Çukurbağ yarımadası ise Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı yakın zamana kadar sit alanı olmasına rağmen, son yıllarda imara açılmış ve yeni yeni butik oteller oluşumları olan ancak yine de halen bakir kalmayı başarabilmiş bir bölge. Suları sıcak deniz seven tatilciler için son derece uygun.

Dilek Yarımadası

Dilek yarımadası, Büyük Menderes Deltası ile birleştiği için milli park ilan edilmiş Aydın ili içerisinde Ege denizine bağlanan bir yarımadadır.

Kocaeli Yarımadası

Kocaeli Yarımadası, Kocaeli ili’nin İzmit Körfezi kuzeyinde kalan bölümünü ve İstanbul’un Anadolu yakasını kapsayan bir yarımadadır

Ekrembey Yarımadası

İstanbul’a bağlıdır. Tuzla bölgesinde insan trafiğine açık olmayan bir yarımadadır.

Hakkıbey Yarımadası

Balıkesir Ayvalık bölgesinin Sarımsaklı’nın karşı tarafında kalan yarımadasıdır. Aynı şekilde bölgenin tipik özelliği olarak soğuk suları vardır. Sarımsaklı kadar güzel olmadığından, daha az popülerdir.

İnceada Yarımadası

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlıdır.

Kapıdağı Yarımadası

Marmara bölgesindeki Erdek’e bağlı ve eskiden tamamen bağımsız bir ada olmasına rağmen, zamanla yıllar içerisinde küçük bir kara parçası ile Erdek’e bağlanarak yarımada haline dönmüş Kapıdağı yarımadası, Marmara denizi içinde bulunmaktadır.

Karaburun Yarımadası

İzmir’ in Ege Denizine doğru uzanan Urla Yarımadasının, Balıklıova ile Gerence Koyları arasındaki bölgenin ismine Karaburun denir.

Karaca Yarımadası

Antalya Kemer Olimpos bölgesindeki bir yarımada olan Karaca yarımadası, bölgedeki güzel plajlardan bazılarına sahiptir.

Taşeli Yarımadası

Antalya ile Mersin arasında bulunur.

Teke Yarımadası

Teke Yarımadası, Türkiye’nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz’e doğru uzanan yarımadadır. Göller Bölgesi’yle kuzeyden sınırlanır. Eski çağlarda Likya olarak bilinirdi. İsmi bölgeye Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yerleştirilen Teke Boyu’ndan gelmektedir

Exit mobile version