Türkiye'nin dev projeleri arasında Ege Üniversitesinden iki proje yer aldı

TEKNOFEST kapsamında “TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşım ve Tanıtım Töreni” düzenlendi

Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen “TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşım ve Tanıtım Töreni – 12 Araştırma Platformu için İmza ve Tanıtım Programı”nda  pek çok dev projenin imzaları atıldı. Törende Ege Üniversitesi bilim insanları tarafından hazırlanan iki dev projenin de protokol imza töreni yapıldı.  Törenin açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gerçekleştirdi.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “TÜBİTAK Türkiye’nin milli araştırma kurumu olarak omuzunda en fazla yük olan rollerden birine sahip. Enstitüleriyle, derin bilimsel araştırmalar yaparak teknolojik gelişmeleri destekleyerek inovasyonu teşvik ederek ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki rekabet gücüne ciddi katkılar sağlıyor. Bugün bir araya gelmemize vesile olan 1004 programı da ülkemizin yüksek teknoloji üretme kabiliyetlerini artıracak TÜBİTAK’ın da etkin destek programlarından birisi. 1004 programı ile kamu, sanayi ve akademiden paydaşları bir araya getirip aynı hedef doğrultusunda iş birliği yapmalarını teşvik ediyor, onlara öncülük etmeye çalışıyoruz. Yüksek teknoloji içeren ithal ürünler yerine uluslararası pazarda rekabet edebilecek yerli ürünlerin teknoloji platformları aracılığıyla geliştirilmesini sağlıyoruz. Böylelikle araştırma alt yapılarımızın ihtisaslaşmasına ve birer mükemmeliyet merkezine dönüşmelerini istiyoruz” dedi.

“1279 araştırmacı ve 111 bursiyer desteklenecek”

TÜBİTAK 1004 programı kapsamında açılan çağrıda 12 platformun desteklenmesine karar verdiklerini ifade eden Bakan Varank, “Burada üniversitelerden, özel sektörlerden ve  kamu kuruluşlarından , Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinden oluşan 77 kurum ve kuruluş görev alacaklar. 1279 araştırmacı ve 111 bursiyeri yine bu kapsamda desteklemiş olacağız. Bu 12 platformumuz döngüsel ekonomi, akıllı şehirler, elektrikli araçlar ve batarya teknolojileri, nanoteknoloji, gıda arzı güvenliği sürdürülebilir tarım teknolojileri, nöroteknoloji gibi araştırma alanlarında faaliyetler yürütecekler. Şüphesiz Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının oluşturduğu bu platformlar, Türkiye’nin ihtiyacı olan teknolojilerin karşılanmasında başrol oynayacaklar. Bu vesile ile Türkiye Yüzyılında itici güç olacak yüksek teknoloji ürünlerinin geliştirilmesinde rol oynayan tüm paydaşlarımızı yürekten tebrik ediyorum” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal ise, “Ülkemizde çıktı ve etki odaklı bir Ar-Ge ekosisteminin oluşturulmasında değişim ve dönüşüm oluşturabilecek’ bir program olarak başlattığımız ‘1004- Yüksek Teknoloji Platformları kapsamında oluşturulan 12 yeni platformun imza törenine hoş geldiniz. Biz bu programı bir ekosistem çağrısı olarak görüyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan yüksek teknoloji alanlarında açılmış olan bir çağrı. Programı, yetkimizi kurumlara devrederek olabildiğince esnek şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Diğer programlarımızla da eş güdüm halinde ilerlemesini istiyoruz. Programımızın tüm paydaşlarına teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımıza da teşrifleri için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Ege Üniversitesinde yapılan projeler katma değer üretiyor”

Ege Üniversitesinin iki dev projesinin törenle onurlandırılmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “TÜBİTAK başkanımız nezdinde Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın katılımıyla TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında yerli ve milli projelerin değerlendirilmesinin yapıldığı bu törende olmak bizler için gurur verici. Ege Üniversitesi olarak, ülkemizin gerçekleştirdiği milli teknoloji hamlesine katkı sağlayan büyük bir organizasyon olan TEKNOFEST kapsamında dev projelerin hayata geçirildiği bu törende, üniversitemiz akademisyenleri tarafından hazırlanan iki projenin yer alması bizleri ziyadesiyle onurlandırdı. Benim bugün ayrı bir heyecanım var. Çünkü Ege Üniversitesi Rektörü olarak sadece idareci pozisyonunda değil aynı zamanda akademisyen olarak araştırmacı pozisyonunda yer aldığım yerli ve milli tohum geliştirme projesi ‘Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu’  adı altında kabul oldu. Yaklaşık 26 milyonluk bir proje. Bu proje Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE TOTEM) Müdürümüz Doç. Dr. İsmail Can Paylan’ın koordinatörlüğünde yürütülen,  ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin (NEET’ler) tohumculuk sektörüne kazandırılmasına yönelik projemiz. Bunun için ayrıca mutluyum. Bir diğer projemiz ise üniversitemiz adına yürütücülüğünü Tıp Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Mert Döşkaya’ın yaptığı yurdumuzda sık görülen ve dünyada da önemli bir sorun olan Leishmaniasise karşı etkili koruyucu bir aşı adayı geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmadır. Ülkemize katma değer üretecek projeleri gerçekleştiren tüm bilim insanlarımızı, araştırmacılarımızı canı gönülden kutluyorum. Bu projeler, üniversitemizin bilimsel ve akademik alt yapısının sağlam temeller üzerine oturtulduğunun önemli bir çıktısı. Ege Üniversitesi olarak devletimizin öncelikli olarak belirlediği alanlara yönelik projelerimiz devam edecek” diye konuştu.

Egenin dev projeleri

TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları kapsamında “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu” isimli araştırma programı kapsamında Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE TOTEM) bünyesinde hazırlanan ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın araştırmacı olarak yer aldığı Avrupa Birliği projesi TOTEM Merkez Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan’ın koordinatörlüğünde yürütülecek olan ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (EUROPEAID NEET PRO)’ projesi ve yöneticiliği İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi tarafından yapılan “Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu” isimli araştırma programı kapsamında Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilecek olan yürütücülüğünü Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mert Döşkaya’ın yaptığı “Leishmania spp. karşı etkin OMV tabanlı protein, adjuvante rekombinant protein ve DNA aşılarının geliştirilmesi” projesi ile 12 platform arasında kabul alan projeler oldu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version