“Üniversitenin sunduğu imkânlarla girişimcilik ortamında öğrenciyi desteklemesi gerekiyor”
Üniversite tercih dönemi başladı. Hayallerindeki üniversiteye adım atmak isteyen gençler 5 Ağustos'a kadar tercihlerini yapabilecek. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) tercih yapabilmek için alınması gereken 150 ve 180 puan barajını kaldırması, bu yıl YKS’ye rekor oranda başvuruyu da beraberinde getirdi. Kritik tercih döneminde uzmanlar ÖSYM’nin yayımladığı kılavuzun iyi incelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra tercih listesi oluşturulurken, sıralamanın alınan puandan önemli olduğunun da önemle altı çiziliyor. Peki, bu süreçte adaylar hangi kriterlere dikkat etmeli? Yeni dünya düzeninde üniversite eğitiminde neler değişti? Üniversitede gençlerin girişimcilik ruhu nasıl geliştirilir?
Dr. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu, eğitim dünyasındaki önemli başlıkların ele alındığı Yolun Başındayken programında tüm bu sorulara yanıt arandı. İldaş, programın ilk bölümünde Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Eryılmaz'ı ağırladı. Eryılmaz hem tercih yolunda adaylara önemli tavsiyelerde bulundu hem de üniversite eğitiminde son yıllarda hangi değişikliklerin yaşandığını aktardı.
Eryılmaz, 27 Temmuz'da başlayan tercih sürecine ilişkin "Başkalarını sevindirmek için bir programa kayıt olmayın" uyarısında bulunarak öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda bölüm seçmeleri gerektiğini ifade etti.
“YETENEKLERİNİZİ ÖN PLANA KOYUN”
“Geleceğin mesleği olarak görülen popüler bölümler var. Bunlar geleceğin mesleği olabilir ancak öğrencinin yetenekleri geleceğin mesleğine uygun olmayabilir. Yeteneklerini ön plana koysunlar ve başkaları için bölüm okumasınlar. Adaylar ne okumak istiyorlarsa onu ön planda tutsunlar”
“ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMACI RUHU BESLEMELİ”
Üniversitelerin günümüzde yetenekleri şekillendirme rolü üstlendiğini belirten Eryılmaz, yükseköğretimde yaşanan dönüşüme değindi. Hem araştırma hem de eğitim anlamında üniversitelerin büyük bir değişime uğradığını belirterek hayatımıza yeni kavramların girdiğini söyledi. Girişimcilik vurgusu yapan Eryılmaz, bu konuda üniversitelere düşen rolü şöyle özetledi: “Üniversitenin sunduğu imkânlarla girişimcilik ortamında öğrenciyi desteklemesi gerekiyor. Öğrenciler de araştırma yaparak üretken olmak istiyorlar. Üniversitenin verdiği derslerle ve sunduğu olanaklarla bu araştırmacı ruhu beslemesi gerekiyor.”
“MEZUNLARI GELECEĞE HAZIRLAMALIYIZ”
Eryılmaz, araştırma ve eğitimin birbirini destekleyen unsurlar olduğunu kaydetti. Günümüzde nitelikli bilgi üretiminin ve nitelikli insan kaynağının büyük önem kazandığını ve bu noktada eğitim süreçlerinin doğru uygulanmasının değerli olduğunu belirten Eryılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversite tarafından belli akreditasyonların sağlanmış olması ve sürekli iyileştirme faaliyetlerinin benimsenmiş olması gerekir. Bizler üniversitemizde hem araştırma hem eğitim anlamında çeşitli süreçler geliştiriyoruz ve bunları günümüz ihtiyaçlarına paralel hale getiriyoruz. Aynı zamanda mezunları geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı