Uzay Mühendisi Nasıl Olunur? Uzay Mühendisi Maaşları

Havacılık ve uzay mühendisi maaşları ve kariyer odaklı bir meslek olması nedeniyle, üniversite okumak isteyen öğrencilerin tercihleri arasında yer almaktadır. Uzay mühendisi maaşları ve kariyer olanakları nedeniyle bu bölümü okumak isteyenlerin sıklıkla sorduğu uzay mühendisi nasıl olunur? Sorusunun cevabını ve meslek hakkında merak edilen diğer konuları da yazının devamında bulabilirsiniz.

Uzay Mühendisi Kimdir?

Başta uzay araçları olmak üzere, tüm hava araçlarının tasarlanması, dizayn edilmesi ve gözlemlenmesi gibi görevleri yürüten kimselerdir. Uzay mühendisi olabilmek için üniversite eğitimi gerekli olup, bu eğitimin ardından uzay teknolojileri ile alakalı sektörlerde mezunlar kendilerine iş bulabilirler diyerek uzay mühendisi nasıl olunur?sorusunu cevaplayabiliriz.

Uyduların uzaya fırlatılması veya incelenmesi gibi önemli görevlerde istihdam edilen mühendisler, aynı zamanda hangarlarda bulunan hava araçlarının tamir ve bakımlarında daha görev almaktadırlar. Uzay mühendislerinin tek çalışma alanı sadece uzay araçları üzerine olmayıp, uçak ve diğer hava araçları üzerinde de görev ve sorumluluklar alabilirler.

Uzay Mühendisleri Ne İş Yaparlar?

Havacılık ve uzay bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli alanlarda istihdam edilen uzay mühendisleri, istihdam edilmiş oldukları şirket veya kurum çalışma prensiplerine göre, aşağıdaki görev ve sorumlulukları alırlar.

  • Çalışmış oldukları işletmelerde uzay ve havacılık teknolojilerinin geliştirilmesi ve mevcut projelerin hayata geçirilmesi görevlerinde bulunurlar.
  • Özellikle askeri ve sivil havacılık kuruluşlarında istihdam imkânı bulan mühendisler, insanlı ve insansız hava araçlarının geliştirilmesi, tamir ve bakımları gibi işlerle meşgul olabilirler.
  • Aynı zamanda mühendisler bu araçların aktif olarak çalışması için gözetim ve kontrol görevlerinde yer alabilirler.
  • Uyduya fırlatılan uydu sistemlerinin gözlemlenmesi ve aksaklıkların giderilmesi için gerekli raporlama hizmetinin sağlanması da havacılık ve uzay mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin görevleri arasında yer almaktadır.
  • Özellikle yapay zekaya dayalı robot havacılık projelerin de farklı pozisyonlarda sorumluluk sahibi olurlar.
  • Hava ve uzay araçlarının yapay zekâ gelişimlerinde kendilerine görevler verilebilir.
  • Yerli teknolojiler ile havacılık ve uzay araçlarının donatılması ve geliştirilmesi, uzay mühendislerinin en önemli görevleri arasında yer alır. Birçok ülke stratejik olması nedeniyle uzay ve hava teknolojileri için, yerli yazılım ve çalışma mekanizmalarına ihtiyaç duyarlar.
  • Tüm hava araçlarının kalkış ve iniş esnasında hava şartlarına uygun şekilde çalışmalarını sağlayacak projelerinin yanı sıra, mevcut sistemlerin kontrolünde de uzay mühendislerine büyük görevler düşmektedir.

Uzay Mühendisi Nasıl Olunur?

Uzay mühendisi olmak isteyen bireylerin, havacılık ve uzay mühendisliği bölümünü 4 yıl okuması gerekmektedir. İngilizce hazırlık bölümü okumak isteyen öğrenciler ise, bir yıl İngilizce hazırlık bölümü okuyarak eğitim sürelerini 5 yıl olarak tamamlarlar.

4 yıllık havacılık ve uzay bölümünden mezun olduktan sonra mesleğinde ilerlemek isteyen kişiler, doktora yaparak daha iyi bir kariyer elde edebilirler. Doktora yapan öğrencilerin kariyerlerinde daha yüksek unvan elde etmelerinin yanı sıra, maaşlarının da buna göre yüksek olması söz konusudur.

Uzay Mühendisleri İçin İş İmkanları Nelerdir?

Uzay mühendisleri özellikle hava ve uzay araçları yapımı ve kontrolünde faaliyet gösteren özel veya devlet kuruluşlarında görev alabilirler. Ülkelerin uzayda hayat bulma çalışmalarına hız vermeleri nedeniyle, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde havacılık ve uzay mühendislerine ciddi anlamda ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bu mühendislik dalının, geleceğin meslekleri arasında yer alması beklenmektedir.

Sivil ve askeri havacılık alanında iş imkânı bulabilecek mezunlar, uzay teknolojileri üzerinde faaliyet gösteren özel sektörlerde de farklı pozisyonlarda istihdam imkânına sahip olabilirler.

Uzay Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Mesleğe yeni başlamış bir uzay mühendisinin ortalama maaşı 6 ile 7 bin TL arasında değişmektedir. Mesleğinde tecrübe kazanmış uzay mühendisi maaşları ise, 10.000 TL ve üzerinde olabilmektedir. Mühendisin çalışmış olduğu yerde yönetici konumunda yer alması halinde, alacağı maaş 15000 TL’nin üzerine çıkmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzay Mühendisi Nasıl Olunur? Uzay Mühendisi Maaşları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin