Vintage Mağazalar Kimliklerini Kaybediyor

Geçtiğimiz haftalarda hazır giyim markalar ile ilgili paylaşılan 22.000’den fazla tweet’i ve 55.000’den fazla mobil uygulama yorumunu analiz ederek hazırladığı “Hızlı Moda Sektöründeki Kullanıcı İçgörüleri Raporu”nu yayınlayan Pivony, rapor içeriğindeki önemli çıkarımlardan bahsetmeye devam ediyor.

Pivony’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su Emre Çalışır araştırmaları esnasında şaşırtıcı bir bulguya rastladıklarını şu sözleriyle ifade etti. “Bir marka panosundaki konulardan biri olarak karşımıza çıkan “vintage mağaza” nadir bulunan kıymetli eşyalarla ve modaya getirdikleri tasarruf kültürüyle bilinir. Bu kavramın hızlı moda sektörü ile olan zıtlığı bizi bu konunun derinliklerine inmeye itti” açıklamasında bulundu.

Eskiden Vintage Mağaza Kültürü Nasıldı?

Her 1000 kişiden 1’inin tweetlerinde veya uygulama yorumlarımda bahsettiği Vintage Mağazaların ikinci el eşyalar ve özellikle giysiler satan ve genellikle hayır amacıyla işletilen dükkanlar olarak tanımlandığından bahseden Çalışır, “Sanayi Devriminden ve dikiş makinesinin icadından önce moda yavaştı. İnsanlar kendi giysilerini kendileri yapar ve gerektiğinde onarmaya özen gösterirlerdi. Bu kültürden beslenen Vintage Mağazalar da moda tutkunlarının uğrak yeri olan nadide parçalarla dolu yerler olarak bilinirdi”diyerek Vintage Mağaza Kültürüne genel bir bakış sağlıyor.

Tüketiciler Vintage Mazağalardan Şikayetçi

Pivony yapay zekâ platformu sayesinde tüketicilerin 2022’nin ilk yarısında vintage mağazalarında hazır giyim sektörüne ait vintage olmayan kıyafetlere rastlamalarından şikayet ettiği ortaya çıkarıldı. Emre Çalışır, “Moda trendleri değiştikçe bu hıza ayak uydurmaya çalışan tüketicilerin modası geçen, dayanıklılığı düşük hazır giyim kıyafetlerini ikinci el mağazalarına satmaları bu mağazaların kimliklerini kaybetmesine yol açmakta, bu da sürdürülebilir kumaşlara sahip özgün parçalar ile karşılacaklarını düşünen alıcıların tepkisine neden oluyor” diyerek şikayetlerin sebebini açıkladı.

Vintage Tanımı Yeniden Yorumlanıyor

Seçkinleştirmek; daha düşük gelirli insanlar tarafından kullanılan ikinci el vintage ürünleri, daha yüksek gelirli insanlara hitap edecek şekilde yeniden üretmek olarak tanımlanmakta. “Araştırmamız sonucunda insanların hızlı moda markalarından bazıları için “seçkinleştirilmiş vintage mağaza” kalıbını kullandığını tespit ettik” diyen Çalışır ardından insanların bu tabiri kullanmalarının sebebi olarak bahsi geçen markaların vintage tarzında eski görünümlü giysiler üretmesi olarak açıklıyor ve ekliyor; “Birçok kullanıcının yorumlarında da gördüğümüz üzere markaların bu hareketi vintage mağazalara zarar veriyor gibi görünüyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version