Zararlı Yazılımlar Nelerdir?

Kötü Amaçlı Yazılımlar veya Zararlı Yazılımlar olarak adlandırılan yazılımlar dünyada “malware” adı ile adlandırılmaktadır. Bu tip yazılımlar sistemlerinizi ele geçirmeye odaklı yazılımlardır. Kötü amaçlı yazılımlar virüslerden daha tehlikeli olarak görülürler. Bu yazılımlar oltalama yöntemi de denilen yöntemle bilgisayarlara bulaşırlar. Bu yöntemde kullanıcı tıklama yaptıktan sonra zararlı yazımların indirilmesine yol açmış olur. Şüpheli linkleri yüklememek veya bu linkleri açmamak bu noktada önem taşımaktadır.

Programlara gizlenen ve kendi kendilerini çalıştırma özelliğine sahip virüsleri, kendilerini yayabilmektedirler. Virüsler malware yazılımların sadece tespit edilebilir veya görülebilir parçalarıdır.

Zararlı Yazılımların Tarihi

Neredeyse bilgisayarların geçmişi kadar eski bir tarihe sahip olan bu tip yazılımların, kesin çıkış tarihleri bilinmemektedir. Brain ve Morris solucanı bu kötü amaçlı yazılımların ilk örneği olarak bilinmektedir. Brain , 1986 yılında geliştirilmiş ve bilgisayarların yavaşlayarak bozulmasını sağlayan bir yazılımdı. Morris ise 1988 yılında geliştirildi ve ilk bilgisayar solucanı olarak tarihe geçti.

En Sık Rastlanan Zararlı Yazılımlar

Bilgisayar Virüsleri: Sistem dosyalarına bulaşarak yayılırlar. Dosya çalıştırıldığında kendilerinin de çalıştırılmasını sağlarlar. Diğer dosyaları enfekte etme özellikleri vardır.

Worm: Solucan olarak bilinen bu kötü amaçlı yazılımlar, sistemin güvenlik açıklarından faydalanırlar. Bilgisayar ağları aracılığıyla yayılırlar. Kendilerinden çoğalma yetenekleri vardır.

Trojanlar: Yasal bir görünüm içine kendilerini gizleyebilen kötü amaçlı yazılımlardır. Bu virüsler aracılığı ile genelde siber suçlular yetkisiz giriş sağlarlar. Aktive olmaları için çalıştırılmaları gerekir.

Keylogger: Kullanıcı adı, şifre gibi verileri alabilmek için siber suçluların kullandığı bu kötü yazılımlar, finansal bilgilerin alınmasında da kullanılmaktadır. Yazılım klavyeden tuşlanan

Zararlı Yazılımların Davranışları

Zararlı yazılımlar bilinen 4 genel davranışa sahiptir. Bunlar

  • Hasar Verici
  • Hırsızlık
  • İzlemek
  • Etki Altına Alıcı olarak sıralanmaktadır.

Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunulur?

Zararlı yazımlardan korunmak için Antivirüs programları, güncellemeler ve kişisel dikkat gereklidir. Bilinen en etkili yöntem güvenilir antivirüs programları kullanmaktır. Güncellenmemiş ve açık kalmış yazılımlar kötü yazılımların en kolay ulaşabileceği kaynaklardır. Bilgisayar ve programların güncellemesini düzenli yapmak kötü yazılımlara karşı kalkan görevi görecektir. Kişisel dikkat de kötü yazılımlara karşı alınabilecek önlemlerden biridir. Şüpheli e-mailleri açmamak, güvenlik sertifikasına sahip olmayan sitelere girmemek kişisel dikkat ile yapılabilecek önlemlerdendir.

 

 

 

Exit mobile version