Kişinin hayattaki amacını gerçekleştirmesi ve var olmak istediği yerde olması için, kişisel stratejik planlama yapması önemlidir. Bu planlamaya yapmak kadar eyleme dökmek ve plan dâhilinde kalmak da ayrı bir önem taşımaktadır. Kişisel stratejik planlama yapmanın yolları başlığı altında, hedeflerinizi daha kısa sürede gerçekleştirmeniz için, nasıl bir planlama yapılması gerektiğinden bahsettik.
İnsanların hayattaki en büyük zaafları, profesyonel ve kişisel amaçlarını dengelemeye çalışmaktır. Oysaki hayatın akışında bunu gerçek manada gerçekleştirmek mümkün değildir. Bu yüzden uzmanlar insanların hayattaki amaçlarını ne olduğu konusunda net olmaları gerektiğini belirtiyorlar.
Stratejik Planlama Nedir?
Stratejik planlama esasen işletmeler için ortaya atılmış, faaliyet seyrini değiştiren yönetim kavramıdır. Ancak kişinin kendi amaçları doğrultusunda daha net hareket ederek başarıya ulaşması için kullanacağı yönetim biçimi, kişisel stratejik planlama olarak ele alınır.
Burada yapılacak planlama tamamen sosyal hayatı kapsamasa bile, sosyal hayatın bir kısmını içine almaktadır. Hedeflerinizi belirleyerek bu hedefler doğrultusunda planlar oluşturmanız, kişisel amaçlarınıza daha hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar.
Kişisel Stratejik Planlama Yapmanın Yolları Nelerdir?
Amacınıza giden yolda karşınıza çıkabilecek riskleri öngörmeniz ve bu tehditlere karşı b planları oluşturmanız, kişisel stratejik gelişimin önemli bir parçasıdır. Planlamanın esasında ise karar vermek yer alır. Hedefleriniz ne kadar büyükse, yapacağınız planlamada uzun bir sürece yayılmalıdır. Yaşam boyu devam eden hayallerin gerçekleşmesi ve fırsatların iyi şekilde değerlendirilmesi için, planlar dâhilinde stratejiler geliştirebilirsiniz.
Öncelikle Karar Verin
Doğru bir planlama yapmak için hedeflerinizi ve öncelikli hayallerinizi iyi bir şekilde belirleyin. Hedeflerinize karar vermek, yapacağınız planın uygulanmasında size kolaylık tanıyacaktır.
Hayallere yönelik hedefleri belirlenirken, kendinizi kandırmaktan uzak olmalı ve gerçekçi hedefler koymalısınız.
Değişime İstekli Olun
Einstein dünyaca ünlü meşhur sözünde “Aynı alışkanlıkları devam ettirerek farklı sonuçları beklemenin bir anlamı yoktur” mânâsına gelen bir ifade kullanmıştır. O yüzden planlarınızı gerçekleştirmek için, öncelikle değişime hazır olmanız gerekir.
Mutlaka Not Alın
Planın ilk aşamasından itibaren işinize yarayabilecek en ufak detayları dahi not alın. Böylelikle ileride kafa karışıklığı olduğunda, bu notlardan istifade edebilirsiniz.
Hazırlık Aşaması
Kişisel stratejik planlama yapmak için en önemli aşama, hazırlık aşamasıdır. Hedeflerinize ulaşma yolunda başarılı olmak istiyorsanız, yaşam planınız doğrultusunda iyi bir hazırlık yapmanız gerekir. Plan dâhilinde yeni adımlar atmaya başladıkça, hayalleriniz konusunda daha da fazla netliğe ulaşabilirsiniz.
Hazırlık aşaması sadece fikir ve doğrudan adım atmaya yönelik stratejiler içermemelidir. Hedeflerinize ulaşmanın maddi bir boyutu varsa (ki kesinlikle vardır), olumsuzluklar karşısında yapmanız gerekenlere de hazırlıklı olmanız gerekir.
Hayallerinizin Peşinden Gidin
Misyon, vizyon ve değerlerinizin derin bir yansıması olarak amacınızın peşinden gitmeniz gerekir. Bunu yapmak için neleri değiştirmeniz, neleri korumanız veya neleri daha fazla geliştirmeniz gerektiğinin farkına daha iyi varabilirsiniz. Sizi motive edecek şeyleri düşünmeniz, hayallerinizin peşinden gitmenin bir parçası olmalıdır.
Destek Alabileceğinize Emin Olun
Çıktığınız bu yolda başarıya ulaşmak için kimlerden destek alabileceğiniz konusunda emin olmanız gerekebilir. Bu konuda yalnız olabilirsiniz. Ancak gerçekten size destek olup olamayacak kişilerin var olduğunu bilmeniz, adımlarınızı buna göre atmanızı sağlayacaktır.
Doğru Analizler Yapın
Doğru analiz yapmak kişisel stratejik planlama yapmanın yolları arasında hayati bir öneme sahiptir. Yapacağınız analizler, bu uzun süreçte size yol gösterici olacaktır. Böylelikle kontrol ettiğiniz bir ortamda güçlü ve zayıf yönlerinizi daha net bir şekilde ortaya çıkarabilirsiniz. Karşınıza çıkabilecek tehditleri de daha önceden kestirme imkânınız bu sayede olacaktır.
İletişim Becerilerinizi Geliştirin
Mevcut iletişim becerilerinizi doğru bir şekilde kullanırken, bir yandan da bu becerileri geliştirmeye özen gösterin. Hedeflerinize ulaşmak için farklı zamanlarda tanıdığınız veya tanımadığınız birçok insanla iletişim kurmanız gerektiğini unutmayın. İletişim kurarken etkili olabilmek, işlerinizi kolaylaştıracak bir etkendir.
Yaratıcı Olun
Herkes tarafından izlenen yollar sizi başarıya götürebilir. Ancak başarıya daha hızlı gitmek ve daha verimli bir sonuç almak için, yaratıcı fikirler ortaya koyabilirsiniz. Sizi başarıya götürecek tek yol, herkes tarafından gidilen yol değildir. Mutlaka daha iyi bir alternatif vardır.
İmkânları ve Riskleri Değerlendirin
Karşınıza çıkacak imkân ve riskleri değerlendirerek, kişisel stratejik planlamanızı en iyi şartlarda yapabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz yeni teknolojileri dikkate alabilir, bulunduğunuz ülkenin ileriki süreçte ki durumunu öngörebilir ve karşınıza çıkabilecek fırsatları analiz edebilirsiniz.
Olumlu yönlerin yanı sıra karşınıza çıkabilecek riskleri daha önceden analiz edip değerlendirmek, başarı planınızı doğrudan etkileyecektir.
Son Olarak: Eylem Planı
Tüm hazırlıklarınızı iyi bir şekilde yaptıktan sonra, sıra eylem planına geçmeye geldi. Kısa ve orta vadede gerçekleştirilecek ve hayallerinizin gerçekleşmesini sağlayacak adımları atmanın zamanı artık gelmiştir.
Eylem planınızı iki farklı kategoride değerlendirebilirsiniz. Bunlardan birincisi spesifik yani hedef ve hırslarınıza göre bir plan hazırlamak, diğeri ise ölçülebilir bir plan üzerinden harekete geçmektir. Kişisel karakterinizi de dikkate alarak bu iki planı yerine göre değerlendirip, başarıya ulaşmak için harekete geçebilirsiniz.