Her gün zihnimizden yaklaşık 70.000 düşüncenin geçtiğini biliyor musunuz? Bu 70.000 düşünce, her gün, gün içinde, biz istesek de istemesek de zihnimizde belirip kayboluyorlar. Bu düşünceler kendimizi mutlu veya mutsuz hissetmemize neden oluyorlar. 21. yüzyılın başlarında, bu düşünceleri kullanarak geliştirilebilen 4 zihinsel yöntem keşfedilmiş. Siz de bu 4 zihinsel yöntem sayesinde hayatınızda daha başarılı ve mutlu olabilirsiniz. Peki, başarılı ve mutlu olmak için 4 zihinsel yöntem nedir?
Başarılı ve Mutlu Olmak için 4 Zihinsel Yöntem
-
Problem Çözme Yöntemi
Hayatımızda karşımıza yüzlerce problem çıkıyor. Bu problemlerin üstesinden gelmek için bu problemlerle karşılaştığımız anlarda çeşitli stratejiler uyguluyoruz. Çoğu zaman uyguladığımız bu stratejiler, yetişme biçimimiz, kişiliğimiz, bilinçaltımızdaki deneyimlerimiz tarafından spontane olarak belirleniyor. Öyle ki karşılaştığımız sorunlara verdiğimiz tepkiler ve uyguladığımız çözümler bile birden ortaya çıkıveriyor.
Problem çözme yöntemi ile hayatımızda mevcut sorunlar hakkında veya ileride karşılaşacağımız sorunlar hakkında uygulayacağımız stratejiler üzerinde düşünme yöntemidir. Gün içinde aklımıza gelen 70.000 düşünceyi kullanarak, 30 dakikalık bir zaman ayırın. Bu egzersizi düzenli olarak, haftada birkaç kez uyguladığınızda, bir sorunla karşılaştığınız her seferinde çok daha bilinçli olacak ve çok daha isabetli kararlar alacağınızı göreceksiniz.
-
En Yakın Arkadaşınıza Tavsiye Verir Gibi…
Bir problemle karşılaştığınızda veya bir hata yaptığınızı düşündüğünüzde, en yakın arkadaşınıza tavsiye verir gibi kendinizle konuşmayı deneyin. Bu yöntem, “kendine empati” yöntemi olarak da bilinen zihinsel bir yöntemdir. Bu yöntemde empati yapmanız gereken kişi, bir başkası değil, kendiniz olacaksınız. Sorununuzu sanki en sevdiğiniz kişi yaşıyormuş gibi düşünerek kendinize tavsiyeler vermelisiniz. Bu yöntemin geliştirilmesinin temel nedeni, genellikle sorunlar veya hatalar karşısında kendimize çok acımasız davranmamızdır. Oysa aynı hatayı bir arkadaşımız yaptığında çok daha tarafsız ve şefkatli olabiliyoruz. Hayatımızda başarılı ve mutlu olmak istiyorsak aynı şefkati ve tarafsızlığı, kendimize de göstermemiz gerekiyor.
-
Duygularınızın Farkında Olun
Çoğu insan duyguları hakkında konuşmaktan veya duygularını göstermekten çekinir. Bu yüzden çoğu insan çoğu zaman nasıl hissettiğini bile bilmeden, duygularından uzak bir şekilde yaşıyor. Gün içinde zihnimizden geçen 70.000 düşünce, aslında bizim duygularımızdan kaynaklanan düşüncelerdir. Eğer duygularımızın farkında olabilirsek, aklımızdan düşünceleri de değiştirme gücüne sahip oluruz.
Çoğu insan duygularından kaçar, onları yok saymayı tercih eder. Ancak duygularımızın var olmasının çok iyi bir nedeni var. Duygularımız bizim yol göstericimizdir. Bizi haksızlığa uğradığımızda mutsuz olmayalım diye uyarırlar. Örneğin, öfkelendiğimizde bilmeliyiz ki ortada bize karşı yapılan bir haksızlık var. Biz bu uyarıları fark edemezsek hayattaki en iyi rehberlerimizi yitirmiş oluruz. Bunu yaşamamak için duygularınıza isim koyma yöntemini uygulayabilirsiniz. Öfkeyi ne zaman hissediyorsunuz, ne zaman kendinizi mutsuz hissediyorsunuz, ne olduğunda hayal kırıklığı ve üzüntü yaşıyorsunuz? Bunun için her gün birkaç dakikanızı duygusal durumlarınızı belirlemeye ve onların neden ortaya çıktıklarını anlamaya çalışın.
-
Duygularınızı Aklınızla Dengeleyin
Hayatınızda karşılaştığınız tüm problemlerde, duygularınızı aklınızla dengeleyebildiğinizde kendiniz için en iyi kararları vereceksiniz. Herhangi bir sorunda duygularınızı fark ettiğiniz anda daha rasyonel düşünmek için çaba harcayın. Duygularımızı aklımızla dengelemenin en iyi yöntemi, verdiğiniz tüm kararların, yaptığınız tüm seçimlerin artı ve eksi yönlerini düşünmektir. Artı ve eksileri karşılaştırarak, yani duygularınızı aklınızla dengeleyerek en iyi kararları verebilirsiniz.