Bayram Tatilinde Villa Kiralayacaklara Sahte İlan Uyarısı

9 GÜNLÜK BAYRAM TATİLİNDE VİLLA KİRALAMAYI DÜŞÜNENLER SİBER DOLANDIRICILARIN OLTASINA TAKILIYOR

 

Vatandaşlar, kabine toplantısıyla açıklanan 9 günlük bayram tatiline hazırlanırken siber dolandırıcılar da tatil için daha uygun bir alternatif olarak villa kiralamak isteyenleri hedeflemeye başladı. Bilinen online rezervasyon sitelerini birebir kopyalayarak indirimli ve ucuz ilanlarla tatil planı yapmak isteyenleri dolandırmaya çalışan siber suçlulara karşı uyarıda bulunan Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, dolandırıcı e-postalara, telefon görüşmelerine, sahte web sitelerine ve sosyal medyadaki reklamlara karşı temkinli olunması gerektiğini söylüyor.

 

Kabine toplantısı ardından bayram tatili 9 güne uzatıldı. 9 günlük bayram tatili için otel yerine daha uygun bir alternatif olarak kiralık villaları tercih eden vatandaşlar, siber dolandırıcıların hedefi oluyor. Vatandaşlar, uzun bayram tatiline hazırlanırken siber dolandırıcılar da online rezervasyon sitelerini birebir kopyalayıp indirimli ve daha ucuz ilanlarla tatil planı yapmak isteyenleri dolandırmaya çalışıyor. Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, dolandırıcı e-postalara, telefon görüşmelerine, sahte web sitelerine sosyal medyadaki reklamlara ve arama motorlarındaki sahte site reklamlarına karşı temkinli olunması gerektiğini söylüyor.

 

Gerçek Sitelerdeki Villa Fotoğraflarını Kullanıp Yarı Fiyatına Sunuyorlar

 

9 güne uzatılan bayram tatilini, denize girmek ve güneşlenmek için büyük bir havuza sahip sahil villasında gerçimek, tüm yılın yorgunluğunu atmak isteyenlerin en büyük hayalleri arasında. Ancak son zamanlarda giderek artan sayıda kişi binlerce liraya kiraladıkları villanın gerçekte hiç olmadığını ve rezervasyon yaptıkları web sitesinin ortadan kaybolduğunu fark ettikleri için tatil planları kabusa dönüşüyor. Kurban Bayramı tatilini dolu dolu değerlendirmek isteyenleri, alışılmadık bir durum olan bu pazardaki dolandırılma potansiyelinin farkında olmaları konusunda uyaran Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Sahte web sitelerinde, tipik olarak yer adı, ‘yaz’, ‘bayram’ ‘kurban bayramı’ ‘villa’ veya ‘kiralık’ gibi anahtar kelimelerin karışımını içeren ve resmi site gibi görünen adlar bulunuyor. Meşru villaların detayları genellikle başka sitelerden çalınıyor. İlk başlarda dolandırıcıların web siteleri amatör görünüyordu ve çok fazla çaba sarf edilmiyordu. Artık resmi web sitelerini kapsamlı bir şekilde kopyalıyorlar ve benzer farklı bir web sitesi adı kullanıyorlar. Dolandırıcılar, talebin arzı aşması durumunda fiyatların yükselebileceği Ege ve Akdeniz’deki popüler tatil beldelerini hedefliyor. Şüphe uyandırmamak için fiyatlar makul aralıklarda tutuluyor ve inanılmaz fiyatlar gösterilmiyor. Bir villa başka bir sitede 30.000 TL’ye mal olurken dolandırıcılar aynı villayı 15.000 TL’ye sunuyorlar.” açıklamasında bulunuyor.

 

9 Günlük Kurban Bayramı Tatilinde Villa Kiralayacaklara 7 Uyarı

 

Bayram tatilinde villa kiralamayı planlayanların temkinli olması gerektiğini söyleyen Alev Akkoyunlu, 7 uyarıda bulunuyor.

 

1. Banka havalesi ile ödeme yapmaktan kaçının. Kredi veya banka kartınızı kullanın. Her zaman sanal kart ile işlem yapın. 

 

2. Tatile sayılı günler kaldığında, rezervasyon yapmanın heyecanına kapılarak hızlıca konaklamak için yer ayırmaya odaklanırsınız. Konaklamayı planladığınız bölgedeki diğer benzer villaların fiyatlarını mutlaka kontrol edin. Kiralamak istediğiniz villa diğer villalardan çok daha düşükse veya hemen rezervasyon yaptırmanız gerekiyorsa, nedenini sorgulayın. İçgüdülerinize güvenin. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen teklifler genellikle gerçek değildir.

 

3. Bu amaçla açılan sahte web siteleri, gerçekte mevcut olmayan lüks villaların ve dairelerin fotoğraflarını kullanabilir. Bunlar genellikle indirimli fiyatlarla sunulur ve asla iade edilmeyen depozito gerektirir. Mümkünse, doğrudan TÜRSAB üyesi olan saygın bir seyahat şirketi ya da acentesi aracılığıyla rezervasyon yaptırın. Her zaman bilinen web sitelerini ve uygulamaları kullanın.

 

4. Mülkün sahibini ve ayrıntılarını öğrendikten sonra, biraz araştırma yapmak için Google’da arama yapın. Google haritalarda adresi doğrulayabilir ve sokak görünümü özelliğini kullanabilirsiniz. İlanlardaki fotoğrafların sokak görünümündeki görsellerle eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.

 

5. Villa için rezervasyon yaptığınızda imzalamanız için size bir rezervasyon sözleşmesi gönderilmelidir. Bu, tatilin hüküm ve koşullarını ana hatlarıyla belirtir ve tesis adresi gibi ayrıntıları içermelidir.

 

6. Siz kiraladıktan sonra mülkün müsaitlik takviminin güncellenmesi gerekir. Eğer güncellenmiyorsa büyük bir ihtimalle aynı tarihlerde defalarca kez farklı kişilere kiralanacaktır.

 

7. Mülkün fotoğrafları için tersine görsel arama yapın. Görsele sağ tıklayın ve 'Google içinde resim ara' seçeneğini seçin. Aynı fotoğrafın birkaç farklı mülk için kullanıldığını görürseniz, muhtemelen bir dolandırıcılıktır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version