Çocuklara Ders Çalışma İsteği Nasıl Kazandırılır?

Başarılı birey yetiştirmek hem ailelerin hem de eğitim kurumlarının ortak hedeflerinden biridir. Bireyin başarılı olması için aile, okul gibi sosyal ortamların öğrencinin başarısına hizmet edecek şekilde ayarlanması gerekir. Bazı çocuklar nedense ders çalışmak istemez. Ders çalışmak adeta işkence gibi gelir. Bu durumda aileler ne yapmalıdır? Çocuğa ders çalışma nasıl sevdirilir? Bu yazımızda çocuklara ders çalışma isteği nasıl kazandırılır? konusunda önemli bilgiler vereceğiz.

Çocuklara Ders Çalışma İsteği Kazandırma Yolları

Çocuklara Ders Çalışma İsteği Kazandırma Yolları

Başarılı evlat yetiştirmek ve çocuklara ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için şu hususlara dikkat edilmesi gerekir;

  • Ders çalışma ve ödev yapmanın bir öğrencinin hayat biçimi olduğu uygun bir dille anlatılmalıdır. Evde herkesin bir görev ve sorumluluğunun olduğu, babanın çalışıp evin geçimini sağladığı, annenin evin temizlik yemek gibi işlerini yaptığını, bir öğrencinin ise okula gidip derslerine çalışıp ödevleri yapması gerektiği güzelce anlatılmalıdır.
  • Çocuğun derslerine neden çalıştığını bilmesi gerekir. Çalışma isteği içten gelmelidir. İçten gelmesi için de çocuğa ödevin anlamı iyi anlatılması gerekir.
  • Çocuklara ders çalışma isteği nasıl kazandırılır? sorusunun cevaplarından biri de ev ortamı ile ilgilidir. Ev, çocuğun başarısına hizmet edecek şekilde ayarlanmalıdır. Evin bir düzeni olmalıdır. Uyku, yemek ve ders çalışma saatleri belirlenmelidir. Çocuğa ait bir oda olmalıdır. Çocuğun çalışma masası ve kitaplığı olmalıdır. Çocuk bilgiye kolay ulaşabilmelidir. Kitaplığında kaynak sıkıntısı olmamalıdır. Oda iyi derecede ayarlanmış ısı ve ışığa sahip olmalıdır. Çocuğun odası sesten gürültüden uzak olmalıdır.
  • Bireye ulaşması için kısa vadeli hedefler konulmalıdır. Hedefe ulaşan birey ödüllendirilip yeni hedefler konulmalıdır. Okulu geçersen sana bilgisayar alacağım gibi uzak hedefler yerine matematik sınavından 85 üstü alırsan seni hafta sonu sinemaya götüreceğim gibi hedefler koymalısınız.
  • Öğrenciye ödev yapma konusunda rehber olmalısınız. İlk etapta kendi başına ödevini yapamaz. Bu aşamada kendi ödevi yapıncaya kadar başında durmalı ona yol göstermelisiniz. Çocuğun ödevlerini yapmak doğru değildir. Sadece nasıl yapılacağını izah etmelisiniz. Öğrencinin ödevlerini yapıp yapmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Öğrencilerin başarı durumunu takip edin. Onları çalışma konusunda cesaretlendirin. Çocuğu kesinlikle başka bir çocukla kıyaslamayın bu çocuğu gereksiz kıskançlığa itecektir. Bunun yerine başarılı olmaları için onlara fırsatlar verip imkânlar yaratın.

 

Exit mobile version