Dövme geleneği, MÖ 2000’lerde eski Mısır toplumuna kadar uzanır. Dövme kelimesi Avrupa dillerinde “Tattoo” kelimesi ile karşılanır ve Tahiti dilindeki “Tautau” kelimesinden gelir. Birçok ülkede, günümüzde çok popüler olan ve dövme işi yapanların ruhsat almalarını gerektiren dövmeleri düzenleyen yasalar vardır. Bu nedenle AIDS gibi kan yoluyla bulaşan çeşitli hastalıkların önüne geçilebilir. Öte yandan dövme ve kalıcı makyaj yaptıranların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Üzerine iyi düşünülmemiş ani bir karar ile yaptırılan dövmelerden kurtulma yöntemleri vardır. Bu yazımızda “Kalıcı dövme sildirme yöntemleri nelerdir?” sorusuna yanıt vereceğiz.
Kalıcı Dövme Sildirme Yöntemleri
Dövme silme yöntemlerini her zaman hastanede uygulayabileceğiniz gibi dövmeleri silmek için bir uzman yardımıyla kremler ve peeling tekniklerini de kullanabilirsiniz. Ancak, en azından yaklaşık 10 günlük bir süreç sizleri bekliyor.
Kalıcı dövme silme yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lazer uygulaması, lazer ışınının cildi yakmasını ve dövmenin bulunduğu cilt bölgesindeki dokuyu kurutmasını sağlar.
- Dövme silici kremler, bu kremlere kimyasal peeling uygulaması adı verilse de içeriğinde asit bileşenlerinin dışında kimyevi maddeler ile jelleştirilen kremler uygulandığı için kimyasal peeling uygulaması sayılmayan dövme silici kremleri dövmelerin silinmesini sağlar.
- Dermabrazyon tekniği, dövmenin bulunduğu doku yapısını aşındırarak dövmenin silinmesini sağlar.
- TCA-Kimyasal Peeling tekniği, saf asit içerikli çözeltilerin kullanılması ile dövmenin bulunduğu bölgede kimyasal yanık oluşturur. Kimyasal yanık nedeni ile cilt yanmaya bağlı olarak katmanlar halinde soyulur. Dövmenin işlendiği derinliğe göre uygulanacak seanslar ile ince katmanlar halinde dövme deriden atılır.