Mimar Nasıl Olunur? Mimar Maaşları

Kariyer odaklı ve gıpta ile bakılan mesleklerden biri olması nedeniyle, üniversite bölümü hakkında araştırma yapanların sorduğu mimar nasıl olunur? Sorusu, ek olarak mimar maaşları da dikkate alındığında daha fazla sorulmaktadır. Mimarlık maaş biçiminde bir kazancın dışında, kişinin kendi ofisinden çalışması halinde serbest bir kazanca dönüşecek sükseli mesleklerden biridir.

Mimar Nedir, Kimdir?

Mimarlık eğitimi alarak, üzerinde yaşanılan yapıların henüz daha yapım aşamasına gelmeden onu tasarlayan ve gerçekleşmesini sağlayan kişilerin yaptığı iştir. Yapı tasarlamanın dışında küçük dokunuşlar ile evlerin, işyerlerinin iç dekorasyonuna müdahale ederek farklı hava verirler. Eski bir binayı restore ederek yeni bir binaya çevirebilirler.

Mimar Nasıl Olunur? Hangi Bölümü Okumak Gerekir?

Mimarlık bölümü bulunan bütün üniversitelerin ilgili fakültelerinde okuyarak mimar olunur. 4 yıllık fakülte veya 2 yıllık meslek yüksek okulu tercih edilebilir. 4 yıllık fakültelerde mimarlık üzerine daha detaylı bir eğitim verilmektedir. 2 yıllık meslek yüksek okulunda ise daha temel bilgiler verilerek mimarlık altyapısı sağlanmaktadır.

Kişi isterse bu bilgiler doğrultusunda ilerleyebilir ya da isterse fakülteye devam ederek mimarlık üzerine bütün dersleri alabilir.

Mimarlık bölümü içerisinde sayısal dersler ağırlıklı olduğu için lise tercihi Anadolu Lisesi veya Fen Bilimleri Lisesi olmalıdır.

Mimarlık, bir sanat olduğu için mimarlık isteyen kişi, sanat açısından kendini geliştirmelidir.

Mimarlarda Bulunması Gereken Özellikler

  • Mimarların üstün bir hayal gücü olmalıdır. Bir yapıyı tasarladıklarında diğerlerinden farklı hale getirmek için uğraşmalıdır.
  • Mimarlar her yapıyı neredeyse üç boyutlu düşünebilmelidir.
  • Yaptığı işler her zaman estetik olmalıdır ve göze hitap etmelidir.
  • Teslim ettiği işin karşısında etkileyebilmelidir.
  • Yapıcı ya da yıkıcı eleştirilere her zaman açık olmalıdır.
  • Aldığı işlerde sorumluluk bilinciyle hareket etmeli ve çalışmalarında titiz davranmalıdır.
  • Uykuya çok düşkün olmamalıdır zira bu yüzden elleriyle gözlerini aynı anda kullanabilmelidir.
  • Kendini, her zaman yeni bilgiler edinerek geliştirmelidir.
  • Sanatsal yönünü her zaman geliştirip, genişletmelidir.
  • Uzay kavramı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bir nesneye baktığında onu uzay içerisinde konumlandırabilmelidir. (uzay- şekil kavramı)
  • Mimarların çizim için kullandığı programlardan en azından birkaç tanesine hakim olması, onu diğer mimarların önüne taşımaktadır.

Mimar Ne İş Yapar?

Mimar Ne İş Yapar?

Mimar, sürekli olarak projeler tasarlayarak ve bu projelerin çizimlerini yaparak hayata geçmesini sağlamaktadır.

Projelerini hayata geçirirken ise birçok noktaya dikkat etmektedir. Kullanılacak malzeme kalitesinin seçiminden, yapının yapılacağı alan üzerindeki çevresel faktörlerine kadar düşünerek plan yapmaktadır.

Mimar asla projelerini yarım bırakmamalıdır. En başından sonuna kadar o proje, mimara ait olmalıdır.

Mimar bir projede çalışırken mutlaka altında çalışan bir ekip vardır. İnşaat mühendisi, inşaat kontrol şefi sürekli mimar ile beraber kontrollü bir şekilde çalışarak ilerler.

Mimarlar İçin İş İmkanları Nelerdir?

Mimarlık bölümünü bitiren her mimar, özel kurumlarda mimarlık yapmak isterse buna yönelik iş başvuruları yapabilir. Devlet kurumlarında çalışmak isterse, kamu personeli seçme sınavına girerek, yeterli koşulları sağladığı sürece mimar olarak çalışabilir. Her iki sektörde çalışmak istemeyip kendi mimarlık ofisini açarak kendi işini yapabilir. İsterse hem özel hem kamu kurumlarını dışarıdan destekleyerek iş yapabilir.

Mimar Maaşları Ne Kadar?

Mimar maaşları çalıştığı sektöre göre ve deneyimine göre değişiklik gösterebilir. Yeni başlayan mimar maaşları 3.700 TL, orta düzeyde bir mimar 5.500 TL alırken, üst düzey mimar maaşları ise 7.000 TL ve üstü maaş alabilmektedir. Bu durum özel sektör ve kamu sektörüne göre ufak farklılıklar gösterebilir.

Mimarın kendi ofisini açarak çalışmalarına devam etmesi, edindiği çevre ve çalışma performansına göre aylık kazancını 12 bin TL üzerine çıkarabilmektedir.

 

 

Exit mobile version