Müdahalenin men’i davası, hukuka aykırı bir şekilde mülkiyet hakkı sahibinin bu hakkından kaynaklanan yetkilerini kullanmasını engelleyen kimselere yönelik olarak açılabilecek gayrimenkul davalarıdır. Mülkiyet hakkı: Hak sahibine mülkiyetinde bulundurduğu eşya üzerinde kullanma(usus), yararlanma(abusus) ve tasarruf yetkisi veren(fructus) mutlak ve ayni bir haktır. Türk Medeni Kanunumuzun “eşya hukuku” başlıklı dördüncü kitabının “mülkiyet” başlıklı birinci kısmında kanuni çerçevesi çizilmiş olan mülkiyet hakkının korunması için çeşitli yollar öngörülmüştür. Bu yollardan biri de el atmanın önlenmesi davası, diğer adıyla müdahalenin men’i davasıdır. Müdahalenin men’i davası açılabilmesi için avukat bulundurulması zorunlu olmasa da mutlaka Ankara hukuk büroları ile iletişime geçip profesyonel hukuki destek alınmasını tavsiye etmekteyiz.
El atmanın önlenmesi davası, Türk Medeni Kanunumuzun mülkiyet hakkının içeriğini belirleyen 683/2. maddesinde düzenlenmiştir.
TMK madde 683: “Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir.“
Mülkiyet hakkı sahibinin, kendisine mülkiyet hakkına sahip olmasıyla kanunen verilmiş kabul edilen kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma(usus, fructus, abusus) yetkilerini özgürce kullanmasını engelleyen ve devam etmekte olan saldırılara yönelik olarak el atmanın önlenmesi veya diğer adıyla müdahalenin men’i davası açılabilecektir. Müdahalenin meni davası açılabilmesi için avukat bulunması zorunlu olmasa da bu davanın alanında uzman bir tapu avukatı yardımı ile açılması stratejik olarak daha mantıklı bir hamle olacaktır.