Çocuklara Yardımlaşma Duygusu Nasıl Kazandırılır?

Yardımlaşmayı bilen çocuk yetiştirmek anne ve babaların ortak hedeflerinden birisidir. Yardımlaşmayı anlatmak yerine onlara yaşam biçiminizle örnek olmalısınız. Yardımlaşma ilk olarak aile içinde tesis edilir. Evde bireyler arasında iş dağılımı olmalıdır. Herkesin bir görevi ve sorumluluğu olmalıdır. Birlikte iş yaparak çocuklara yardımlaşma duygusu öğretilir.

Çocuklara Yardımlaşma Duygusu Kazandırmanın Yolları Nelerdir?

Çocuğuna yardım etmek isteyip çocuklarının bütün işlerini yapan anne ve babalar çocuklarına yarardan çok zarar vermektedir. Bu durumu sezen bütün çocuklar bütün işlerini anne ve babalarına yaptırmaya başlar. Bu durum ilerleyen zamanlarda çocuklarda özgüven kaybına neden olur. Bütün işlerini başkasına yaptırmaya çalışan bağımlı bireyler yetiştirmiş olursunuz.

Anne ve babalar çocuklarına ders yaparken yardımcı olmalıdır fakat onlar adına ödevi yapması doğru değildir. Yardımcı olmak çocukla anne arasındaki sevgi ve güven duygusunu geliştirir. Anne, baba çocuklara ders konusunda destek olup onlara yol gösterip rehber olmalıdır. Onlar adına iş yapmak çocukları tembelliğe iter. Çocuğu adına işler yapan aileler özgüveni düşük, sürekli yardım talebinde bulunan bireyler yetiştirmiş olurlar.

Çocukta yardımlaşma duygusunu geliştirmek için aile içindeki iletişimin sağlıklı olması gerekir. Okul öncesi çocukların yiyeceklerini ve oyuncaklarını arkadaşları ile paylaşması aşılanmalıdır. Çocukta yardımlaşma duygusu okul öncesi dönemde oluşmaya başlar. Evde anne ve babasının yardımlaştığını gören çocuk yardımlaşmanın ve dayanışmanın önemini yaşayarak öğrenmiş olur.

Bayramlarda ve özel günlerce toplumsal kaynaşmaya katkı sağlayacak etkinlikler düzenlenerek çocuklarda yardımlaşma duygusu geliştirilebilir. Çocuklara yardımlaşma konulu kitap okunabilir. Konusu yardımlaşma olan sinema filmleri, çizgi filmler izletilebilir, kitaplar, hikayeler okunabilir. Yardımlaşmanın ne kadar güzel bir duygu olduğu çocuğa anlatılabilir. Çevrenizde yardıma ihtiyacı olan kişilere yardımcı olarak bu konuda çocuğunuza örnek olabilirsiniz.

Exit mobile version