Çocukların Okuldaki Başarısızlığının Nedenleri

Çocukların okuldaki başarısızlığının nedenleri çok çeşitli olabilir. Bir çocuğun bireyin okulda başarısız olmasının en önemli sebeplerinden birisi sorumluluklarının farkına varmaması ve düzenli bir çalışma alışkanlığının olmamasıdır. Bu konuda en önemli görev çocuğun kendisine, ailesine ve öğretmenlerine düşmektedir. Aile ve öğretmen arasında sağlam diyalog kurarak bu sorun çözülebilir. Çocuğun hoşuna gidecek çocuğu sıkmayacak bir eğitim planı tasarlanmalıdır. Program için hedefler konulması gerekir. Hedefe ulaşan çocuklar mutlaka ödüllendirilmelidir.

Çocukların Okuldaki Başarısızlığının Nedenleri Nelerdir?

Okulun başarı durumu, öğretmen davranışları, sınıfın başarı düzeyi, eğitim kalitesi ve çocuğa sağlanan imkânlar çocuğun başarı sınırlarını belirler. Çocukta meydana gelen öğrenme güçlüğü okul başarısını olumsuz yönde etkiler. Çocukların yaşadığı ruhsal sorunlar da çocuğun akademik başarısını düşürür. Aile içerisinde bir yakının ölmesi de çocuğu ruhsal açıdan gerebilir. Anne ve babanın evde kavga etmesi, boşanması da çocukların okuldaki başarısızlığının nedenleri arasında yer alır.

Sürekli bir başkası ile kıyaslanan çocuklarda da akademik başarısızlık görülür. Kıyaslama çocukta travma oluşturur. Çocuk özgüvenini kaybeder. Kendini küçük düşmüş hisseder. Özgüveni kaybolan çocuğun derse olan ilgisi azalır. Çocukların küçük başarıları takdir edilerek çocuk öğrenme konusunda desteklenmelidir. Çocuğa her zaman destek olmak, başarısız olduğunda yanında yer alarak ona teselli vermek gerekir. Başarısız olması nedenleri üzerinde düşünmesine ve konuşmasına imkan vermelisiniz.

Çocukların Okuldaki Başarısızlığının Nedenleri Nelerdir?

Okulda dersler öğretmen tarafından çocuğa sevdirilmelidir. Çocuğun sürekli azarlanması ve eleştirilmesi doğru değildir. Farklı öğretim yöntem ve tekniklerle ders zevkli ve eğlenceli hale getirilmelidir. Çocuğun gelişimine uygun eğitim programı çocuğa uygulanmalıdır. Çocuğa yapabileceği görev ve sorumluluklar verilmelidir.

Çocuğun özgüvenini geliştirmek için ona başarabileceği ödevler verilmelidir. Sık sık çocuk övülüp taktir edilmelidir. Kapasitesinin üstünde görev vermek çocukta özgüven kaybına neden olur. Başarısız olan çocuk kendini değersiz ve işe yaramaz hissedebilir. Aileler çocukların başarısını desteklemelidir. Evde verimli bir çalışma ortamı ayarlanmalıdır. Çocuğun başarı durumu takip edilmelidir. Evde bir düzen olmalıdır. Çocuğun kaynak sıkıntısı olmamalıdır. Başarı ve çalışkanlık konusunda anne ve baba çocuğa iyi bir model olmalıdır. Hayatın her alanında anne ve babasından, yakın çevresinden etkilenen ve rol model olarak aile bireylerini seçen çocuklar çalışma alışkanlıkları ve eğitim konusunda da ailelerini örnek alırlar.

Exit mobile version