Dünya mutfakları bir tarafa Türk mutfağı bir tarafa. El emeğinin, uğraşın, yaratıcılığın çok fazla olduğu bir mutfaktır, Türk mutfağı. Her yöremizden bir lezzet harikası çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de Kayseri yağlaması. Hamur yumuşacık yoğurulup tek tek açılıyor. Sosu tam kıvamında, biraz sulu bir harç ile pasta görünümlü, lezzeti katlarında gizli bir ana yemeğe dönüşüyor. Peki Kayseri yağlaması tarifi nedir, nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Yazımızın devamında.
Kayseri Yağlaması Hamuru için Malzemeler
- 4,5 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- Yarım su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 10 gram yaş maya
- Tuz
İç Harcı için Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 350 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet yeşil sivri biber
- 7 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1,5 su bardağı su
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Kırmızı toz biber
Kayseri Yağlaması Yapılışı
Süt, su, maya, şeker ve sıvıyağı bir kaba alıp maya iyice eriyene kadar karıştırın. Sonrasında unu yavaşça ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. En son tuzu ekleyip biraz daha yoğurun. Yoğurmuş olduğunuz hamuru mayalanması için yaklaşık bir saat dinlendirin.
İç harcı için, bütün malzemeleri yemeklik doğrayın. Tavanızı ateşe alıp ısıtın daha sonra tereyağı ekleyin. Tereyağı eriyince, soğanları tavaya alın ve güzelce pişirin. Sonrasında kıymayı ekleyip kavurun ve ardından biberi ekleyin. Salçaları ve domatesleri de ekleyip, salçalar kokusunu bırakana kadar kavurun. En son baharatları ve suyunu ekleyin. Bütün sebzeler yumuşayıp, su neredeyse yarısını çekinceye kadar pişirin. İç harcının biraz ıslak kalmasına dikkat edin.
Mayalanan hamurdan 12 adet beze çıkarın. Bezelerin hepsini un serptiğiniz tezgâhta yaklaşık 15 cm kadar açın. Yağsız bir tavada yufkaları önlü arkalı pişirin. Yufkaları belli aralıklarla çevirerek yanmasını önleyerek pişirebilirsiniz.
Yufkanın birini servis tabağına alın ve üzerine iç harcından dökün. Diğer yufkayı üzerine yerleştirin ve bu şekilde bir kat yufka bir kat iç harç olacak biçimde kat kat yerleştirin. 4-5 adet üçgen dilimler olacak şekilde kesin. Zevkinize göre üzerine sarımsaklı ya da sade yoğurt gezdirebilirsiniz. İsteğe göre dilimlemek yerine dürüm halinde de servis edebilirsiniz.
Püf Noktaları
- Hamuru hazırlarken suyu ve sütü mutlaka ılık kullanın.
- Hamuru yoğururken suyu azar azar ilave edin.
- Hamur mayalanmadan açmaya ya da pişirmeye çalışmayın.
- Hamuru açarken çok fazla un kullanmayın.
- Hamuru açabildiğiniz kadar ince açmaya çalışın.