Üniversite pek çok gencin hayatında yeni bir dönüm noktası. Yaşamınızın bu heyecanlı ve güzel anında daha rahat edebilmeniz için üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler yazımızı sizin için hazırladık.
Uygulamanız halinde üniversite hayatınızın verimli geçeceği bazı tavsiyeler;
1- Hedefsiz olmayın günlük, haftalık, aylık, yıllık hatta 10 yıllık planlarınız olsun. Evrende boşluk yoktur. Eğer siz kendinize hedef koymazsanız çevreniz size hedef koyar yada gelişi güzel hedefleriniz olur. Hedefleriniz bu sebeple hep ortalama olmaktır. Olağan ve sıradandır yani.
2- Kütüphanelerin tadını çıkarın özellikle kütüphanesi büyük ve güzel olan bir üniversiteye gidiyorsanız. Üniversiteyi üniversite yapan şeylerden bir tanesi de sahip olduğu kütüphanenin büyüklüğü, kapsamı ve kalitesidir. Kütüphane kültürünüz olsun. Üniversitedeki en güzel şeylerden biridir kütüphanede vakit geçirmek.
3- Derslerin yeterli bilgiyi öğreteceğini düşünmeyin. Her öğrenci üniversiteye girene kadar yıllarca edebiyat dersi alır ama kitap okumaz. Beden eğitimi dersi alır ama spor yapmaz. İngilizce dersi alır ama İngilizce konuşamaz. Çünkü sistem dersi derste öğretmeye çalışır. Okumaya değil sınavı geçmeye çalışır öğrenciler de. Kendini geliştirmez kültürlü, sosyal becerili biri olmazlar. Fakat üniversitede bu böyle değil. Üniversite hayatınız boyunca kendinizi en çok geliştirmeye imkan bulacağınız yerdir. Bu imkan sınıflarda, dersliklerde değil ders dışındaki aktivitelerinizdedir. Üniversitede sadece not kasan bir öğrenci olmayın.
4- Her üniversitede onlarca öğrenci kulübü var. Bunlardan bazıları mutlaka eğiliminize yönelik kulüplerdir. Eğer üniversiteden hiçbir kulübe katılmadan ayrılırsanız kendinizi gerçekten üniversitede okuyor değil bir dershaneye gidiyormuş gibi hissedersiniz.
5- Ortamların geçici çekiciliğine kapılmayın. Üniversitedeyken çokça havalı tipler göreceksiniz. O ortamlarda olmanın çok havalı olacağını düşüneceksiniz. Üniversiteyi sadece eğlenmeyle, karşı cinsi etkilemekle geçiren öğrenciler mezun olduktan sonra çok büyük bir boşluğun içine düşüyorlar. Kaliteli ortamlarda olun. Bir şeyin geçici çekici olması sonsuz bir zamandaki ana amacınıza zarar vermesin.
6- İmkanınız varsa yurt dışına çıkın. İmkanınız yoksa da mutlaka üniversitenizde yabancı uyruklu öğrenci vardır onlarla vakit geçirin. Farklı bir kültürü tanımak, farklı bir kültürden birisiyle etkileşime geçmek sizi çok geliştirecektir. Kendi coğrafyanız dışına hiç çıkmazsanız bu büyük bir kayıp olur. Üniversitedeki öğrenci değişim programlarından da faydalanabilirsiniz.
7- Stajınızı verimli geçirin. Zorunlu stajınız varsa ya da yoksa stajı sadece zorunlu olduğu içi, para kazanmak için değil bir şeyler öğrenmek için yapın. İmkanınız varsa ileride yapmak istediğiniz bir işin stajını yapın. Bazı bölümlerin staj yapacakları sektör yelpazesi çok geniştir. Staj yapacağınız yeri iyi seçin. Bölümünüzde staj yoksa bile kendinizi geliştirecek bir işe girip iş hayatını öğrenmeniz sizin faydanıza olacaktır. Tabi ki kendi derslerinizi sekteye uğratmadan.