Yazılım Mühendisliği ve Maaşları
Yazılım Mühendisliği ve Maaşları

Yazılım Mühendisliği ve Maaşları

Yazılım mühendisliği ve maaşları nasıldır? soruları özellikle üniversite sınavlarına hazırlanan kişilerin aradıkları konular arasında güncelliğini koruyor.

Yazılım Mühendisliği

Yazılım mühendisi, bilgisayar tabanlı sistemler için yazılım ve uygulamaların geliştirilmesini, oluşturulmasını ve bakımını sağlayan kişidir. Bilgisayar sistemleri yazılımı, bilgi işlem yardımcı programları ve işletim sistemlerini içeren programlar yaparak günlük hayattaki sorunlarımızı çözmemize yardımcı olurlar. Uygulama yazılımı, web tarayıcıları, veri tabanı programları ile kullanıcılara yardım etme ve onların sorunlarını çözme odaklı programlar oluşturmaktadırlar.

Yazılım mühendisleri, programlama dilleri, yazılım geliştirme ve bilgisayar işletim sistemleri hakkında çok detaylı bilgilere sahiptirler ve bu bilgilerini oluşturdukları programlar ve sistemler üzerinde kullanmaktadırlar.

Yazılım Mühendisleri Ne iş Yaparlar?

Yazılım mühendisi günümüzün hemen hemen her sektöründe iş yapabilir. Peki bunlar nelerdir?

  • Yazılım mühendisi bir şirket veya müşteri ile anlaşırken öncelikle onların ihtiyaçlarını analiz eder, ardından bu ihtiyaçları karşılamak için bilgisayar yazılımı tasarlar, test eder ve geliştirir.
  • İşletim sistemleri, bilgisayar oyunları, telefon uygulamaları, çok katmanlı yazılımlar, iş  içerisinde kullanılabilen uygulamalar ve ağ kontrol sistemleri gibi bir yazılım mühendisinin geliştirebileceği birçok yazılım türü vardır.
  • Freelance olarak çalışan Yazılım mühendisleri kullanıcıların ihtiyaçlarını analiz ederek işletmeler ve kuruluşlar için uygulamalar oluşturur ve uyarlar. Bu uygulamaları veya programları tasarlar, oluşturur, kurarlar.
  • Muhasebe programları, Stok- Takip programları, Hastane Programları, Otomasyonlar, Yüz Tanıma ve Kimlik Sistemleri, Web Siteleri, Savunma Sanayi Yazılımları gibi günümüzün neredeyse her sektöründe yazılımlar kullanmakta e bu yazılımları Yazılım Mühendisleri geliştirmektedirler.
  • Yazılım mühendisleri sadece programlar, otomasyonlar ve yazılımlar haricinde neredeyse herkesin telefonunda bulunan uygulamalar ve oyunlar yapmaktadırlar. Günümüzde kitlesi oldukça büyüyen oyun sektöründe oyunlar yaparak yüksek miktarlarda ücretler kazanmaktadırlar.

Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?

Yazılım Mühendisi olabilmek için Üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi 4 yıllık bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir. Yazılım Geliştirici olabilmek için Mühendislik unvanına gerek olmadan Online Yazılım Eğitimleri ile Yazılım Geliştiricisi olarak çalışabilirsiniz.

Yazılım Mühendisleri İçin İş İmkanları

Yazılım Mühendisleri daha önceden bahsettiğimiz gibi günümüzün hemen hemen her sektöründe çalışabilir. Şirketlerin veya holdinglerin IT departmanında, yurtdışındaki şirketlere remote olarak uzaktan olacak şekilde çalışabilirsiniz. Başka bir seçenek olarak kendi şirketinizi kurarak bilginize göre müşterilerinize sistemler tasarlayabilir, web site yapıp satabilir, uygulama oluşturabilir veya eğitmen olarak yazılım dersleri yayınlayarak geçiminizi sağlayabilirsiniz.

Yazılım Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Yazılım Mühendisliği maaşları bilgi seviyelerine göre değişmektedir. Yazılım sektörüne yeni girmiş 1-2 yıllık tecrübesi olup çok fazla projeye dahil olmamış, baştan sona süreci tamamlama tecrübesi henüz olmayan ve “Junior” olarak adlandırılan yazılım mühendisleri 3500TL–7000TL arası maaş almaktadır.

Yazılım sektöründe biraz yer edinmiş Junior mühendislerden fazla Senior mühendislerden az tecrübeye sahip “Mid- Junior” mühendisler 7000TL – 10.000TL arasında maaşlar almaktadırlar.

Yazılım sektöründe bilinen en az 5 yıllık tecrübesi olup çok fazla projeye dahil olmuş baştan sona yazılım sürecini yürütebilen ve “Senior” olarak adlandırılan yazılım mühendisleri 10 bin TL üstü maaşlar almaktadır.

 

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yazılım Mühendisliği ve Maaşları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin